תפריט

7 היתרונות בעישון בשר

עישון בשר היה כאן מאז ומעולם מאז שהאדם גילה איך להדליק אש. ישנם מספר סיבות למה צורת הבישול הזו השתמרה עד היום, ולמה היא נמצאת בשימוש בכמעט כל תרבות מסביב לעולם. תקציר היסטורי על דרכו הראשונה של הבשר המעושן בעולם עישון בשר ודגים היה כאן עוד מימיו הראשונים של האדם על פני כדור הארץ. תרבויות […]

עישון בשר היה כאן מאז ומעולם מאז שהאדם גילה איך להדליק אש. ישנם מספר סיבות למה צורת הבישול הזו השתמרה עד היום, ולמה היא נמצאת בשימוש בכמעט כל תרבות מסביב לעולם.

תקציר היסטורי על דרכו הראשונה של הבשר המעושן בעולם

עישון בשר ודגים היה כאן עוד מימיו הראשונים של האדם על פני כדור הארץ. תרבויות ילידים השתמשו בעישון של שריפת עץ בכדי לשמר מזון מפני חרקים ומזיקים. מהר מאוד הם גילו שזו דרך נפלאה להכנת המזון כאשר למעשה נוצר תהליך של כבישה כאשר העשן מייבש ומוציא את הלחות החוצה. אפקט הייבוש אינו מאפשר התפתחות חיידקים ובקטריות. זו הסיבה למה בשר מיובש (כגון ביף ג'רקי) אינו צריך אחסנה בקירור.

מאז ועד היום עישון מזון מקובל ומוכר כמעט בכל תרבות ברחבי העולם. המפורסם והמוכר ביותר כיום בתחום העישון בעולם הוא עישון הבשר המכונה BBQ (ברביקיו) בארה"ב. במדינות הלטיניות באמריקה ובקריביים מעשנים בשרים על מדפי רשת בתוך בורות עגולים ומכוסים באדמה. שיטת העישון הזו מכונה "ברבקואה".

7 היתרונות העיקריים בעישון בשר

בואו נבין יחד את היתרונות המובהקים של עישון בשר ולמה הוא נשאר כל כך פופולרי עוד מאז תקופות פרהיסטוריות.

הטעם

בתהליך עישון מתקבל בעל טעם דומיננטי ומורגש שאינו יכול להיות משוחזר בשיטות בישול אחרות כמו גריל או אפיה. התהליך של עישון בשר בשיטת "Low & Slow" (נמוך ואיטי) מאפשר פירוק של הקולגן (פרוטאין המצוי ברקמת השריר), ההופך את הבשר לרך יותר ועם טעם מודגש יותר.

התהליך הארוך והאיטי גם ממיס באיטיות את שכבות השומן הפנימיות אשר נספגות ברקמת השריר, מה שמייצר בשר שהוא טעים ומרגש בצורה בלתי רגילה. וכמובן – טעם הבשר נספג בארומות של העץ והעשן אשר פותחות עולם שלם של טעמים וחוויית ארוחה אחרת לגמרי.

ניחוח מוגבר ונראות משודרגת

עישון בשר במעשנת יוצר ניחוחות מיוחדים. העצים הקשים המשמשים לבעירה ולחום גם מוסיפים טעם לבשר ע"י הגברת הארומה של העשן.

העצים הפופולאריים ביותר לעישון בשר הינם:

  • היקורי
  • מסקיט
  • פקאן
  • אלון
  • תפוח
  • מייפל
  • אלדר
  • דובדבן

לפי סוג עץ הנבחר לתהליך העישון, ארומות שונות משתחררות לעשן בתהליך השריפה של העץ, אשר בסופו של דבר נספגות אל תוך הבשר במהלך הבישול, ומוסיפות מגוון טעמים וריחות.

תהליך העישון עצמו גם יוצר שכבה חומצית מסביב לבשר שהינה טעימה ביותר, וכן נותנת לבשר מראה מיוחד וטקסטורה מגרה. כאשר העישון נעשה באופן נכון, תתקבלת טבעת עישון ורודה בעובי של כחצי ס"מ מתחת לקליפה החיצונית. טבעת העישון הינה סימן ההיכר הידוע של בשר אשר עבר עישון נכון ומקצועי, והינה נחשקת בקרב בשלנים, שפים, קרניבורים וחובבי בשר בכל רחבי העולם.

שימור הבשר

בתקופות פרהיסטוריות, איש המערות הקדום היה תולה את רצועות הבשר שניצוד במערות לתהליך הייבוש והשימור, ובאותה הזדמנות גם לאחסון. מכיוון שבמערות ובצריפים הללו לא היו ארובות, העשן מיסך ומילא את החלל ובאיטיות בישל ושימר את הבשר, תוך אחסונו לפרק זמן ארוך.

כך, אבותינו הקדומים גילו שלא במתכוון שתהליך העישון הארוך משמר את המזון שלהם באופן טוב יותר מהשיטות האחרות שהיו להם אז. וכמובן – השדרוג והתגלית של טעם העישון המיוחד… 

בשר מעשנה רוקח

בטיחות מזון

היעדר לחות בתוך הבשר לאחר תהליך העישון, בשילוב היווצרות הקליפה החומצית, מייצרים סביבה קשוחה ולא ידידותית להשרדות בקטריות. הקליפה מונעת מהבקטריה לחדור לבשר, ובמקרה שהיא כן מצליחה לחדור הסביבה היבשה נטולת הלחות מקשה מאוד על אפשרותה לשרוד, להתפתח ולהתרבות.

כי זה פשוט כיף!

עישון בשר הוא חלק מהDNA שלנו. עשינו זאת לאורך אלפי שנים, וככאלה, נראה שאנחנו לעולם לא נשבע מהמראה של האש ומניחוח העשן. הארומה הנוצרת משילוב שני האלמנטים הללו מביאה עונג קדמון לחושינו. לא רק שאנחנו מטבעינו אוהבים עשן, אנחנו אוהבים לשלב עשן ובשר יחד. פעולת השילוב של עשן ובשר, שניים מהתאוות הקדומות שלנו, ע"י תהליך העישון אצלנו בחצר – מייצר סביבה ואווירה מיוחדת המאגדת סביבה את המשפחה והחברים.

עישון בשר טוב לבריאות שלנו

יתרון מובהק היוצא מן האפשרות של ביצוע תהליך עישון איטי וארוך, הוא האפשרות להוסיף טעם ועניין לנתחי בשר רזים, ופחות עסיסיים. נתחי בשר דלי שומן יכולים לעזור לבנות מסת שריר רזה, מכיוון שיש להם ערך קלורי נמוך ופחות שומן.

זה חשוב מאד לדבוק רק בנתחים גולמיים ללא תוספים של חומרים משמרים אשר מגדילים את הסיכון לסרטן. בישול בשרים כמו דגים, בשר ציד, הודו, ועוף באופן איטי וארוך – יכול להיות דרך נהדרת להוסיף פרוטאין רזה לתזונה שלכם.

רב תכליתיות

רבים נוטים לחשוב כי עישון בשר כמו אסאדו או סטייק סינטה הוא הדבר היחיד שאפשר לעשות בעזרת מעשנה. אך האמת היא, שאתם יכולים לעשן כל סוג בשר שהוא, ובנוסף גם עוף, דגים, ירקות, סוכר, מלח, שמנים, פירות, תבלינים, מאפים ועוד – וכך תקבלו תוספת ארומה מיוחדת. על לימונדה מעושנת כבר חשבתם?!

היתרונות בעישון בשר במעשנת פלט

אחת הסיבות העיקריות שדווקא מעשנות פלט כבשו את תחום הרביקיו בסערה הינה קלות התפעול והנוחות המדהימה אשר בעזרתם תהליך העישון נעשה פשוט לקל ומתאים לכל אחד. זאת הודות לכמה תכונות:

שליטה טובה וקלה יותר בטמפרטורה

במעשנות מסורתיות רגילות עשויים להיות שינויים קיצוניים בטמפרטורה, עקב חוסר אחידות באופן בעירת העץ והגחלים, אשר יכולים באופן פתאומי להתלקח. מאחר ומעשנת פלט מזינה חומר בעקביות תוך בקרת טמפרטורה, לצד פיזור החום בחלל התא בעזרת מפוח אוויר – הטמפרטורה יכולה להשמר יציבה לאורך כל התהליך.

אין צורך בציוד נוסף לשיטות בישול שונות

מעשנות הפלט של לואיזיאנה ופיטבוס מאפשרות מגוון עצום של אפשרויות שימוש, החל מעישון וגריל, דרך צריבה וחריכה על אש ישירה, ועד בישול, טיגון ואפיה על אש עצים אמיתית.

אין צורך בהזנה ובתחזוקה שוטפת של חומר הבעירה

מעשנות פלט מתייחדות במערכת הזנה אוטומטית המזינה את כופתיות העץ אל סיר בעירה יעודי, באותו רגע שהטמפרטורה בתא מתחילה לרדת בעשיריות מעלה. 

מערכת הזנה זו משחררת אתכם מהצורך לדאוג לתחזוקת האש והחום. שק של 9 ק"ג פלט יחזיק לכם כ20 שעות עבודה בעישון, כך שאתם יכולים לכוון את המכונה ולשכוח ממנה.

מעשנה לואיזיאנה

ריכשו מעשנת פלט איכותית שתהנו ממנה לאורך שנים

חברת לואיזיאנה/פיטבוס מייצרת כבר 15 שנה מעשנות ברמה הגבוהה ביותר בשוק. עם מגוון אפשרויות השימוש הגדול ביותר, עם בנייה מסיבית וכבדה, עם טכנולוגייה ובקרה מדוייקת ואמינה, ועם 5 שנות אחריות על כלל הרכיבים – עם מעשנות הפלט הללו יש לכם שקט והנאה אדירה לשנים רבות קדימה. בואו לבקר בסניפים ולהיווכח בעצמכם!

אולי יעניין אותך עוד