תפריט

איך לתפעל קמין עצים נכון ועם מינימום עשן

להדליק ולתפעל קמין עץ זה נראה לכאורה פשוט וללא כללים, פשוט שמים עץ ומדליקים. אבל זה לא! לתפעל קמין עץ כמו מקצוענים זה דורש לדעת מה אתם עושים, איך לעבוד הכי נכון, ולמה נכון דוקא לתפעל כך ולא כמו שאתם רגילים או חושבים.יש לכם קמין עצים? אתם חייבים עכשיו להפנים שעם זה מגיעה אחריות גדולה […]

להדליק ולתפעל קמין עץ זה נראה לכאורה פשוט וללא כללים, פשוט שמים עץ ומדליקים. אבל זה לא! לתפעל קמין עץ כמו מקצוענים זה דורש לדעת מה אתם עושים, איך לעבוד הכי נכון, ולמה נכון דוקא לתפעל כך ולא כמו שאתם רגילים או חושבים.
יש לכם קמין עצים? אתם חייבים עכשיו להפנים שעם זה מגיעה אחריות גדולה – לדאוג גם לשכנים שלכם. מה זה אומר לתפעל קמין עצים נכון? זה אומר לתפעל את הקמין בצורה מוקפדת ומקצועית, הן בהדלקה והן בהמשך התפעול, כך שהשכנים כלל לא ירגישו, או כמעט לא ירגישו – שהפעלתם קמין עץ. וכן – זה אפשרי בהחלט! המדריך הסופר מפורט והמקצועי שהכנו לכם הוא לא קצר – אבל אם תשקיעו את הכמה דקות ריכוז ותשומת לב ללמוד אותו וליישם אותו – אתם ושכניכם תגידו לנו תודה עשרות שנים קדימה! זה שווה את זה בענק, קחו את האחריות ותקדישו כמה דקות חזקות בעבור שכניכם ובעבור שמירה על הסביבה.

יאללה מתחילים!

תודה שלקחתם לתשומת ליבכם ללמוד איך להפעיל את קמין העצים שלכם נכון יותר, ונקי יותר! בתוך מספר דקות תוכלו ללמוד מהם הטעויות הנפוצות, ותגלו שע"י כמה כללים פשוטים לביצוע ותשומת לב – תוכלו לשפר את ביצועי תפעול קמין העץ שלכם בעשרות אחוזים! בואו להיות מקצוענים אמיתיים בהפעלת הקמין שלכם! ואם תעשו הכל כמו שצריך, השכנים שלכם כמעט לא ירגישו, אם בכלל, שאתם מפעילים קמין עץ! וכך גם השכנים יהיו שמחים, וגם כדור הארץ יגיד לכם תודה על כך שאתם מייצרים אנרגיה ממשאבים מתחדשים עם 0 טביעת פחמן!

הידעתם? חימום בעץ זו אנרגיה מתחדשת! בכמה וכמה מדינות מערביות כיום אף מעודדים רכישה של קמיני עץ לחימום הבית ע"י סבסוד ממשלתי משמעותי שיכול להגיע לאלפי יורו/דולר! קראתם נכון – ממשלות משלמות לאזרחים כדי שיתחילו לחמם את הבית עם קמין עץ! קמין עץ מתקדם ותקני כמובן, העומד בתקנים הכי מחמירים. למאמר נרחב על עידוד שימוש באנרגיות מתחדשות ובקמיני עץ בפרט בעולם לחצו כאן>>

דבר ראשון - איזה קמין עץ יש לכם?

ראשית חשוב לדעת שמעל 50% ממטרד העשן הסמיך שקמיני עץ לעיתים מפיצים – הינו משימוש לא נכון, הנובע מחוסר ידע ומחוסר מודעות. מצד שני חשוב לדעת, שלמרות שעם שימוש נכון ומקצועי אפשר גם קמינים גרועים להביא לביצועים יחסית סבירים מבחינת הפחתת כמות העשן הסמיך שנפלט מהארובה – עדיין קמין גרוע ישאר קמין גרוע, וצריך לדעת מתי הגיע הזמן לעשות את הצעד ולהתקדם לקמין מודרני מתקדם (אתמול!). לכן כהקדמה קודם נתייחס לקמינים שהם בעייתים לכתחילה שתדעו קודם מה נקודת הפתיחה שלכם. ב"קמין גרוע" אנחנו עושים שתי הבחנות:

1. קמין מיצור מקומי זול ולא מפוקח. המוכרים ביותר בקטגוריה זו הינם הקמינים ה"דרוזיים" המסורתיים, אשר הינם לרוב קופסת פח דק על 4 רגליים, עם דלת משקשקת ללא שום אטמים ועם זרימת אוויר חופשי. בקטגוריה זו נכללים גם קמיני מסגריה שונים, קמינים מאולתרים מדודי שמש – למיטב ידיעתנו כל קמין עץ המיוצר בארץ אינו עובר פיקוח, בדיקה ואישור של מכון התקנים לפליטת מזהמים, ולמעשה אסור לשימוש! אך מכיוון שאין על כך אכיפה – איש הישר בעיניו יעשה. מאידך – כל קמין המיובא לארץ חייב לעבור בדיקה ואישור של מכון התקנים הישראלי. קמינים מייצור מקומי – נעזוב רגע בצד את זה שמבחינה עיצובית מדובר לרוב על מוצרים גסים מאוד ולא אסטטיים… הבעיה הגדולה היא שהקמינים האלו הינם בזבזניים להחריד, בהרבה מקרים זוללים מעל 10 קוב לחורף לחמם גם בית לא גדול, לרוב גומרים את העץ במהירות תוך כשעה-שעתיים, כאשר עיקר החום בורח החוצה דרך הארובה הלוהטת לסביבה 

שימו לב – קמין בזבזן מתאפיין בארובה חמה מאוד המעידה על כמות החום אשר בורח דרך הארובה, בעוד קמין נציל יתהדר בארובה מעט חמה עד פושרת ונעימה למגע. 

עם כמות העץ שבית אחד מחמם/מבזבז עם קמין דרוזי אפשר לרוב לחמם 2-4 בתים עם קמין מתקדם (!!!). המשמעות של זה היא שאילו משתמשי הקמינים האלו היו רוכשים קמין מתקדם במקום להמשיך ולהשתמש בקמין בזבזן היו בכ5-10 שנים מכסים את ההוצאה של הקמין החדש היקר (כביכול) רק מהחיסכון הכספי בעץ! ומה גם שזה מפחית את צריכת העץ והבזבוז משמעותית (שבואו – אין לנו בשפע ממנו ממילא כאן בישראל!), וכן מפחית את כמות הפליטות הסביבתיות מקמינים דרסטית. קמין דרוזי ב1500 שח, זיל הזול, אמנם גורם להרגיש שזו עסקה ממש טובה – אבל ממש לא! מדובר על עסקה שתשעבד אתכם לחמדן הזה, ותגזור מטרד וסבל עליכם ועל שכניכם. ואם זה לא מספיק – גם יוציא שם רע לכלל משפחת קמיני העץ כמו אחיו הוותיקים. יש פתגם מפורסם שמתאר יפה את החימום של הקמינים הדרוזים: "בערב מסתובבים עם תחתונים בבית, ובבוקר עם מעיל חרמונית…". מכיוון שהם שורפים את העץ מאוד מהר הם מפיקים המון חום בזמן קצר – מה שגורם לכך שחלק ניכר ממנו הולך לאיבוד במעלה הארובה, עובי דופן המתכת שלהם הוא דק מאוד והם לא מצליחים לאגור חום ולשחרר אותו בהדרגה – והם פשוט לא מצליחים לבנות מסת חום בבית כמו הקמינים המיובאים.

2. הקבוצה השניה הינה קמינים ישנים שיוצרו מלפני שנת 1998, השנה בה נכנסה טכנולוגיית הבעירה המשנית לשוק. לפני תקופה זו היה נהוג לחשוב ש"קמין טוב הוא קמין אטום" (אגב גם בימינו לא מעט אנשים עוד מצטטים את המשפט הזה שהוא לגמרי שגוי!). הקמינים שיוצרו בעבר בעקבות התפיסה המקדשת "אטימות" היו כמעט אטומים לגמרי, היו חונקים את הבעירה חזק מאוד ומצליחים (כביכול) לייצר זמן בעירה ממושך הרבה יותר. הממה? כשהבינו את מדע הבעירה המשנית הבינו שחייבים כמות מספקת וסדירה של חמצן לוהט בכדי שתהיה בעירה יעילה. ויותר מכך – הבינו פתאום שבעירה חנוקה ללא חמצן מייצרת זיהום ומפגע סביבתי של עשן סמיך, ולמעשה מבזבזת חלק ניכר מהאנרגיה של העץ בכך שהעשן לא נשרף. לכן אם יש לכם קמין מאוד ישן הגיע הזמן להגיד לו שלום. אחד מסימני ההיכר הבולטים של קמינים כאלו הוא הצטברות גבוהה מאוד של עטרן בארובה, ברמה שצריך אחת לשבוע-שבועיים לדפוק עליה עם פטיש גומי ולגרוף את כמויות העטרן שנשרו למטה (כמו שעשינו פעם 😊). קמין טוב שבוער נכון כמעט ולא צובר עטרן בארובה. אגב – אם יש לכם קמין טוב והרבה גושי עטרן בארובה – אתם פשוט לא עובדים נכון או שהעץ שלכם רטוב, ו/או מכיל המון שרף.

אתם זוכרים איזה ענן שחור הרכבים הישנים בעבר היו משאירים אחריהם? ישנם דברים שאנחנו צריכים להשאיר מאחורינו ולהתקדם.

Old-Stove

כמו שהטכנולוגיה התפתחה בתחום הרכב עד לרמות זיהום מינימליות, גם תעשיית הקמינים עשתה כברת דרך מדהימה ב20 שנה האחרונות. קמין מודרני היום הוא עתיר בחדשנות טכנולוגית המביאה אותו לביצועים טובים בעשרות מונים מהקמינים הישנים. העתיד הוא בקמינים נקיים ומתקדמים יותר, בדיוק כמו שהעתיד הוא ברכבים מתקדמים ונקיים יותר.

New-Stove

בקטגוריית הקמינים המודרניים והתקניים ישנן רמות שונות, מבסיסיים ועד סופר מתקדמים – וכמובן שזה מתבטא ברמות המחיר. לאורך שנים למדנו ששווה להשקיע יותר בקמין מתקדם בשביל גם להתחשב בשכנים, וגם לחסוך בעץ, שחיסכון זה בהרבה מקרים מכסה את כל ההשקעה הנוספת בטווח של כמה שנים. אך לא נאריך בזה במאמר זה השם דגש על שימוש נכון – למידע נוסף על סוגי קמיני העץ הזמינים כיום בשוק – תרגישו חופשי ליצור קשר עם הצוות החם שלנו! (צור קשר>>)

אוקי – אז בואו נתקדם למדריך של איך הופכים למקצוענים אמיתיים בתפעול קמין עצים!

כללי אצבע סופר קריטיים למתחילים להימנע מטעויות – מה אסור לעשות ("לא תעשה"):

1. הטעות הכי נוראית שגורמת לקטסטרופה של ממש – עץ רטוב! כל בעל קמין עץ חייב להפנים שאסור לו בשום אופן להכניס לקמין עץ רטוב! לא משנה כמה חמצן ניתן לו, ולא משנה גם אם יש לנו את קמין העץ הטוב והנקי ביותר בעולם – הבעירה של עץ רטוב תהיה גרועה ותפלוט מהארובה עשן סמיך לבן/שחור מסריח, מחניק ומריח למרחקים. אם אתם משתמשים בעץ רטוב – אתם פשוט חונקים את השכנים שלכם!!! אין דרך יותר יפה להגיד את זה – זה ריח שהוא פשוט בלתי נסבל. עץ רטוב זהו כל עץ שאחוז הלחות במרכזו הוא מעל 20% לחות. ואם הוא מעל 30% אחוז, ובטח מעל 40% – זהו מפגע סביבתי נוראי. בראייתנו – כל בעל קמין עץ חייב להחזיק מד לחות – לבקע מדגמית מספר גזעים אקראיים מהערימה ולבדוק את אחוז הלחות במרכזם מיד לאחר הביקוע.
חשוב! – לא מודדים לחות של עץ בצדדיו החיצוניים שלרוב יהיו יבשים יותר ויטעו אתכם לחשוב שהעץ שלכם יבש. השאלה היא מה קורה בתוך הגזע, במרכזו. עץ רטוב – לא רק שיגרום לשכניכם ולכם לסבול מריח עטרן/פיח מסריח בכל האזור – אלא הוא גם לא יחמם, יבער בקושי, יהיה קשה להדליק אותו ויגרום לסתימת הארובה בפרק זמן קצר (כבר נתקלנו במקרי קיצון של ארובה שנסתמה תוך שבועיים בלבד משימוש בעץ כמעט ירוק לגמרי).

מד לחות לעץ – זו לא רק המלצה למכורים לדבר, אלא זו ממש חובה לכל מי שמתפעל קמין עץ! (ניתן לראות מד לחות כזה בלחיצה כאן>>) אלא אם כן אתם קונים את העץ לפחות שנה מראש, ומסדרים אותו באופן מרווח חשוף לרוח (לא ערימה!) כך שלאחר שנה הוא בוודאות יבש (אלא אם מדובר על גזעים ממש גדולים ולא מבוקעים – שעבורם זמן ייבוש יכול לקחת גם שנתיים). שימוש בעץ לא יבש – זה פשוט מפגע. לצערנו ספקי עץ הרבה פעמים יספרו לכם שהעץ שלהם הוא יבש אבל בפועל יספקו לכם עץ עם לחות גבוהה כי יודעים שלא תבדקו. מרגע שמגיע החורף – קשה מאוד להשיג עץ יבש אמיתי ומי שממתין עד לרגע האחרון לוקח סיכון! לכן תמיד תיערכו מספיק זמן מראש עם העץ, זו האחריות שלכם כבעלי קמין עצים – האחריות לא מתחילה עם בוא החורף, אלא הרבה לפני, כבר באביב.

חשוב להגן על העץ גם בפני גשם, כי על אף שהגשם לרוב לא חודר הרבה לתוך העץ – הוא בכל זאת משפיע לרעה על ביצועי הבעירה, גם אם באופן לא קיצוני. אצל הרבה אנשים עץ ההסקה הוא פשוט מערום חשוף בחצר ללא כל קירוי – שווה להשקיע ולעשות לו מקום מסודר ומוגן. למאמר מורחב על הדרך הנכונה לעץ הסקה איכותי לחצו כאן>>.

אין צורך לכתוב שבשום אופן אין להכניס לקמין חומרים שהם לא עץ טבעי בלבד נכון? שימו לב שעץ מעובד כגון סנדוויץ, סיבית, MDF, OSB – אסורים בהחלט! גם אם אין עליהם ציפוי פורמייקה סינטטי, הם מלאים דבקים וחומרים סינטטיים הספוגים בתוך העץ. אוי ואבוי לכם אם אתם מכניסים לקמין חומרים סינטטיים כגון פלסטיקים, צמיגים וכד' – ה' ישמור.

2. הטעות התפעולית הכי נפוצה והכי גדולה –  צמצום ווסתי האוויר למינימום ולמעשה חניקת הקמין כדי להשיג (כביכול) כמה שיותר שעות בעירה. זה להערכתנו המזהם התפעולי מספר 1 שגורם מטרד עשן לשכנים שמקורו בטעות ההבנה שתמיד כמה שיותר שעות "בעירה" זה בהכרח יותר טוב. תפנימו עכשיו שהמטרה היא לא שהקמין יחזיק כמה שיותר שעות, אלא שהקמין יעבוד הכי יעיל והכי נציל, ייצר מקסימום אנרגית חום משריפת העץ והעשן, ישאיר מקסימום ממנה בתוך הבית, ויבזבז מינימום החוצה לסביבה. קמין שבער נכון 8 שעות משאיר במצטבר יותר חום בבית מאשר קמין "שהתגחל" חנוק 16 שעות. אין לחנוק את הקמין שלכם!

אז איך תדעו אם אתם עובדים נכון ונותנים מספיק חמצן לבעירה ולא חונקים אותה? פשוט מאוד! צאו מהבית החוצה והסתכלו על פליטת העשן היוצאת מהארובה. אם העשן סמיך – הקמין חנוק (או שהעץ רטוב… אבל נקוה שאת זה כבר הפנמתם), פתחו לו עוד את ידית החמצן, וצאו שוב החוצה – חיזרו על כך עד שתגיעו למצב שהעשן הנפלט מהארובה שקוף ואינו נראה לעין ככל האפשר. בשבועות הראשונים צאו החוצה כמה שיותר לתצפת על הארובה עד שתלמדו באמת להכיר את העבודה של הקמין שלכם (אפשר גם להיעזר בבן/בת הזוג, או למתקדמים לשים מצלמה ולצפות במה קורה בחוץ כאשר אתם ליד הקמין). מצב אופטימלי הוא עשן שאינו נראה כלל (ובהחלט אפשר להגיע לזה עם עבודה נכונה, עץ יבש וקמין מתקדם). שימו לב שמיקום ידית וויסות האוויר האידאלי עשוי להשתנות מכיוון שהוא תלוי במספר משתנים – בקמין, בהתקנה (אם הארובה/הסביבה מייצרת שאיבה חזקה יותר או פחות), בגודל העץ ובסוג העץ. עץ מבוקע קטן או עץ קל יבער חזק יותר ולכן ניתן יהיה (ואף רצוי) לרסן אותו יותר עם צמצום ווסתי האוויר. עץ גדול וקשה – חייב אספקת חמצן גדולה יותר לשמור על בעירה עם להבות, אחרת הוא יחנק ויפלוט עשן סמיך.
שימו לב – שימוש בדמפר/קלפה שיושב על הארובה בכדי לצמצם את מעבר העשן בארובה – עלול לעיתים קרובות לגרום לחנק של הבעירה ולפליטת עשן סמיך, השתמשו בו בזהירות ובהתחלה תמיד תבדקו את מצב פליטת העשן בחוץ עד שתלמדו את הכוונון האופטימלי לקמין שלכם, יתכן והוא יהיה צמצום קל בלבד. לפעמים הדבר הנכון זה לא להשתמש בקלפה כלל!

איזון נכון של חמצן לבעירה יפיק להבות רגועות בגווני צהוב בהיר, עם גוונים כחולים קרוב לעץ ובחלקו העליון של תא הבעירה. כמה שהבעירה יותר כחולה – אידאלי יותר (אם אתם לא מכירים את הגוון הכחול בלהבות של קמין עצים – כנראה שלא ראיתם קמין מתקדם עם בעירה נקיה בפעולה. מוזמנים בחום לצפות בפלא כאן>>). הוויסות צריך להיות כך שגם אם תגיעו כעבור שעה-שעתיים עוצמת הלהבה תהיה זהה, לא תדעך ותיחלש, ולא תתגבר ותשתלט. להבה ששומרת על איזון ויציבות לאורך שעות. אידאלי – להבה אחת או מספר להבות בודדות על העץ עצמו והרבה "ענני" להבה מרחפים של בעירה משנית בחלקו העליון של תא הבעירה. כמה שקמין יותר מתקדם במצב האידאלי נראה יותר ענני להבה של בעירה משנית, שזה למעשה העשן שנשרף, ופחות להבות משריפת העץ עצמו. ושוב – כמובן שלהבות יציבות לאורך שעות ארוכות. אם הלהבות דועכות ונעלמות העץ ימשיך לבעור בלי להבות שזו בעירה חנוקה – וזהו המצב המזהם ביותר שאנחנו רוצים להימנע ממנו. זכרו – בעירה של גזעי עץ ללא להבות זהו המצב הגרוע ביותר! רק נציין שכשאר נשארים רק גחלים בסוף – כמובן שלא יהיו להבות, אך עם זאת גחלים בלבד ממשיכים "להתגחל" נקי גם ללא להבות.

3. בד"כ השלב שמייצר הכי הרבה עשן סמיך זהו שלב תהליך ההדלקה. זו לרוב הסיבה שעם רדת הערב זהו הזמן הכי אפוף עשן ביישובים – כי זה הזמן שרובם מדליקים בו את הקמין אחרי שחזרו מהעבודה ובחוץ הטמפרטורות התחילו לצנוח לקראת הלילה. ביישובים דתיים – נראה שהזמן הכי אפוף בשבוע הוא אחרי כניסת שבת, עת כולם האביסו את קמיניהם בלחץ הרגע האחרון וחנקו אותם ככל האפשר בכדי "לזכות" לכמה שיותר שעות בעירה אל תוך השבת – כי בשבת, מה לעשות, אי אפשר להוסיף עוד עצים… (בהמשך תקראו איך מטעינים את הקמין נכון לבעירה ממושכת!) אז חשוב מאוד להבין שתהליך ההדלקה הוא מאוד משמעותי בתפעול הקמין ואפשר לומר שהוא המשמעותי ביותר כי הוא משפיע גם על המשך העבודה של הקמין לאחר הוויסות. בהדלקה נכונה ניתן להפחית עד 80% מזיהום העשן של תהליך ההדלקה! (!!!) איך עושים את זה? התשובה תפתיע אתכם. אז איך מדליקים קמין עצים נכון? כמעט כל מתפעל קמין עץ יסביר לכם שקודם שמים שברי עץ קטנים על רצפת הקמין, עליהם קרשים יותר גדולים, ועליהם את הגזעים הגדולים – ומדליקים את השברים שלמטה, ולאט לאט הבעירה תופסת והולכת ועולה ומדליקה את הגזעים. שיטה זו – לא נכונה! בעשור האחרון גילו שלהדלקה הפוכה – מלמעלה למטה יש המון יתרונות על פני ההדלקה המסורתית מלמטה למעלה. קודם מסדרים עצים מתאימים לתהליך ההדלקה האידאלי – עצים גדולים למטה, עליהם בינוניים ולמעלה סטרטרים קטנים – ומדליקים מלמעלה. נותנים כחצי שעה עד שהבעירה תופסת היטב בעצים הגדולים שבתחתית, ואחרי שעץ זה ברובו כבר הופך לגחלים – טוענים וממלאים את הקמין (רצוי בצורה מסוימת – תיראו בהמשך) לבעירה של שעות ארוכות. אז אם הגעתם עד כאן והתעייפתם – חשוב שתזכרו טוב להתחיל להדליק את הקמין תמיד דווקא מלמעלה למטה ולא להיפך, ואנחנו נמשיך להרחיב על כך בעוד רגע בטיפים של המקצוענים. נשמח אם תישארו איתנו עוד קצת – כי כאן זה כבר ממש הדובדבנים שבקצפת 😊

איך להפוך למקצוענים בתפעול קמין עץ – מה רצוי לעשות ("עשה"):

ראשית יש להבין כי בעירה משנית יעילה מתחילה בטמפרטורה של כ590 מעלות צלזיוס (בתוך תא הבעירה). לכן אנו צריכים לשאוף להדלקה כמה שיותר יעילה, באזור כמה שיותר מצומצם, שתביא את האזור בו מתהווה הבעירה להתחממות כמה שיותר מהירה. לכן – אנחנו לא מדליקים מלמטה, מתחת לגזעי העץ, או מניחים את גזעי העץ על מצע הגחלים, מהסיבה שכאשר קצוות הלהבה חורכות את העץ החדש שמעליהן זמן רב יחסית מבלי להדליק אותו – וחריכה זו מייצרת המון עשן. דבר נוסף – קצוות הלהבה זקוקות לנוע בחופשיות בתוך חלל תא הבעירה, להפגש עם כמה שיותר חמצן, וכמה שפחות לגעת בלוגים של העץ. כאשר קצוות הלהבות נוגעות בעץ דבר זה גורם לפיוח והגברת העשן.

אוקי – אז איך אנחנו משיגים "אזור הדלקה" שיגיע לטמפרטורה כמה שיותר גבוהה, כמה שיותר מהר ועם מינימום חריכה של עץ שהיא לא בעירה ממש – בכדי לקבל מעל 590 מעלות שתתחיל בעירה משנית יעילה ללא עשן תוך דקות ספורות מעטות ככל האפשר? את ההדלקה אנחנו מבצעים הפוך מהשיטה המסורתית – אנחנו נדליק מלמעלה למטה. נבנה מגדל מדורג שנדליק אותו דוקא מחלקו העליון, והוא ילך ויבער בהדרגתיות כלפי מטה. קיסמים דקים אינם יכולים להדליק מהר גזעים גדולים, ולכן נשלב בהדרגה את כל הגדלים מקטון ועד גדול. רצוי לסטרטרים להשתמש בעץ רך/קל שנדלק מהר ובקלות כגון אורן, ברוש, ליבנה, או קרשי משטחים שלרוב עשויים מעצים קלים (כמובן קרשים נקיים ללא צבע). השאיפה שלנו היא ליצור כמה שיותר הדרגתיות בין שכבות ההדלקה כך שלא תהיה לנו קפיצה מעץ דק מדי שנדלק בקלות, לעץ עבה מדי שמתקשה להידלק ובדרך נחרך ופולט הרבה עשן. כמה שתייצרו יותר מדרגות בין הסטרטר הדק ביותר לגזע הגדול – כך ההדלקה שלכם תהיה יותר מהירה, יותר נקיה וללא עשן. את השכבה העליונה נעשה ממש משברי עץ דקיקים עד רמת קיסמים, שכבה מתחתיה שברי עץ מעט עבים יותר, שכבה מתחתיה שברי עץ עוד יותר עבים, שכבה מתחתיה לוגים קטנים, שכבה מתחתיה לוגים בינוניים ולמטה את הלוגים הגדולים. את שכבות שברי העץ יש לסדר מעט מרווח שידלקו ויבערו כמה שיותר מהר וחופשי, וככל שיורדים בשכבות למטה רצוי לצמצם ולהצמיד את הלוגים ככל האפשר בכדי שהלהבות "ינגסו" אותם לאט באופן מאופק לקבלת זמן בעירה ממושך יותר. 

Top-Down-Starting

לאחר שסיימתם לסדר הכל, וודאו שכל ווסתי האוויר פתוחים עד הסוף (אם יש קלפה בארובה – כמובן שיש לפתוח גם אותה). הדלקה אפשר לעשות עם חתיכת נייר סופג ספוג בשמן, או עם מבער גז, או מדליקים טבעיים למיניהם. רצוי להימנע מהדלקה עם עיתונים או ניירות מכיוון שהם מייצרים המון עשן סמיך. הדליקו רק את הסטרטרים הדקיקים בראש הפירמידה, השאירו את דלת הקמין פתוחה לכדי חריץ דק לכדקה-שתיים לעודד את הבעירה עד שהלהבה תופסת, ואז סיגרו אותה. לאחר כחצי שעה שהקמין כבר בוער יפה והלהבות התפשטו למטה והגיעו עד הלוגים למטה – יש לצמצם את ווסתי האוויר – עד לנקודה האידאלית שהיא להבה צהובה, בהירה (גווני כתום/אדום זה סימן לא טוב) רגועה ככל האפשר עם גוונים כחולים שתישאר כך יציבה לאורך זמן מבלי לדעוך, והכי חשוב – החל משלב זה לצאת ולהסתכל על הארובה בחוץ ולבחון את צבע העשן. נסו להגיע לעשן שקוף לגמרי. אם העשן סמיך – יש לפתוח עוד חמצן לבעירה.

לאחר שתהליך ההדלקה התקדם בהצלחה – אל תוסיפו עץ עד לאחר שכמעט נגמר העץ מתהליך ההדלקה ויש לכם מצע גחלים יפה. כאשר נשאר מצע גחלים ואנו רוצים להוסיף עוד עץ – חשוב לא להניח את הלוגים החדשים על הגחלים. דבר זה יביא להתגחלות איטית מלמטה כלפי מעלה מה שייצר חריכה ויותר עשן, וגם בסוף העץ יתלקח פתאום, יבער מהר ויגמר מהר יותר. הטיפ הטוב ביותר הוא לגרוף את הגחלים אליכם לאורך קדמת הקמין (קרוב לדלת) ולשים את העצים החדשים מאחוריהם, כאשר האידאל הוא שקצוות הגזעים יהיו כלפי דלת וגב הקמין (ולא מצד ימין לצד שמאל) כך שאתם רואים מולכם את קצות הגזעים (איפה שמופיעות הטבעות השנתיות), ואם אין אש כלל מומלץ להוסיף כמה שברי עץ קטנים על הגחלים ובסמוך לגזעים החדשים – בכדי שייסעו ללהבה להופיע מהר יותר כך שקצות הגזעים יתחילו לבעור מהר ולא יחרכו/יתגחלו לאט (וייצרו עשן סמיך) עד להופעת הלהבה. כך העץ יבער רק מחלקו הקדמי ויסתיים בסוף כמצע גחלים בחלקו האחורי של הקמין (יש המכנים שיטת טעינה זו בשם "Cigar Burn"). כאשר תטעינו כך את הקמין תקבלו גם בעירה נקיה יותר עם מינימום חריכה ועשן, וגם תקבלו בעירה שתחזיק לשעות ארוכות יותר מכיוון שרק חלקו הקדמי של העץ יבער בהדרגה ולא כל העץ בבת אחת. אגב – באם אפשר, רצוי להוסיף את הלוגים בהדרגה, אחד אחד כל כמה דקות. זה יותר טוב מלהטעין הכל בבת אחת.

שימו לב שהאופן האידאלי למלא את הקמין הוא לא למלא אותו עד אפס מקום. אנחנו רוצים שיהיה לפחות 20% חלל אוויר פנוי בחלקו העליון של תא הבעירה כך שהלהבות יוכלו לרצד בו בחופשיות, וגם יהיה מספיק חלל אוויר לצורך הבעירה המשנית של העשן.

לאחר טעינת הקמין והופעת הלהבה מצאו את נקודת הוויסות האידאלית של החמצן – בהתאם לתמונת הלהבה ולצבע העשן בחוץ כאמור. יתכן ובדקות הראשונות יהיה צורך ביותר חמצן עד שהבעירה תתפוס בגזעים החדשים.

טיפ חם נוסף: מומלץ לשים על הקמין תרמומטר מגנטי (ניתן לראות מה זה תרמומטר מגנטי בלחיצה כאן>>) המודד את טמפרטורת הברזל של הקמין – ומאפשר לכם ללמוד ולדעת לפי טמפרטורת הברזל של הקמין איך להביא אותו למצב האופטימלי שיש מינימום עשן בחוץ, מבלי לצאת החוצה לבדוק. לדוגמא – אם נגיד למדתם שכשהקמין שלכם על 250 מעלות העשן בחוץ הכי שקוף – בכל הפעלה תשתדלו פשוט לייצב אותו על 250 מעלות (בפעמים הראשונות לוודא בחוץ לפי ויזואליות העשן אם צדקתם). לרוב טמפרטורת ברזל חיצונית אידאלית של קמין יציקה תהיה בין 200 ל350 מעלות צלזיוס.

דגשים נוספים בעניין הארובה:

1. יש לנקות את הארובה לעיתים תכופות, רצוי לפחות פעם בשנה. ארובה נקיה מתחממת יותר ויותר מהר מאשר ארובה שצברה שכבת עטרן. ארובה חמה מייצרת יותר יניקה ובעקבות כך הבעירה משוחררת ונקיה יותר. אם הארובה סתומה (גם סתומה חלקית) עלול להכנס לכם עשן הביתה בעת פתיחת הקמין. דבר נוסף – ארובה סתומה מלאה למעשה בעטרן שזהו פיח דביק דליק מאוד, מה שיכול לגרום במקרה קיצון לדליקת ארובה מה שיכול לגרום לנזק לארובה – ואם יש לכם תקרת עץ או אלמנטים דליקים בקרבת הארובה, אתם צריכים זהירות יתירה שלא לאפשר לדליקת ארובה שכזו להתרחש כי זה עלול להיות מסוכן.

2. ארובה איכותית היא חשובה מאוד. מחוץ לבית חובה לוודא שהארובה מבודדת – ארובה שאינה מבודדת מתקררת וגורמת לעיבוי יתר, מפחיתה את היניקה, ומצריכה יותר חמצן בכדי לתחזק את הבעירה. לידע כללי תדעו שיש הרבה רמות ביכולת בידוד תרמית של ארובות מבודדות מיצרנים שונים. כמה שהבידוד דחוס יותר, והארובה עקב כך כבדה יותר עם מסה תרמית גבוהה יותר – יכולת הבידוד שלה תהיה גבוהה יותר. שווה להשקיע בארובות מבודדות באיכות גבוהה.

3. בקצה העליון של הארובה דרוש שיהיה כובע איכותי, תקין ואטום לגשם. "כובע סיני" הוא טוב, אך כובע מגן רוח טוב בהרבה. כובע מגן רוח הינו כובע יחסית חדש בשוק, הבנוי עם גליל נירוסטה היקפי גדול, נראה קצת כמו "שטריימל" (כובע הפרווה של חרדים חסידים בשבת). היתרון של כובע מגן רוח הוא שפתח יציאת העשן מוגן מכל הכיוונים והרוח אינה חוצה את נקודת יציאת העשן. להיפך – מעבר הרוח דרך הגליל ההיקפי מייצרת משיכה ויניקה נוספת. כובע רוח עוזר לארובה לשמור על החום שלה הרבה יותר טוב ויציב, עד כדי כך שרוחות כמעט ואינן משפיעות על תפקוד הקמין. ב"רוקח" כובע מגן רוח הוא הסטנדרט כבר קרוב לעשור.

Doublewall-Pipe-and-Cap

אז לסיכום בקצרה:

-השקיעו בקמין תקני איכותי! ההשקעה לרוב תחזיר את עצמה בחסכון בעץ ובהתעסקות תוך מספר שנים.
-הקפידו להשתמש אך ורק בעץ יבש! בשום אופן אל תשתמשו בעץ רטוב! תתארגנו עד האביב על מספיק עץ לחורף הבא, אל תחכו לרגע האחרון! תמיד טוב להזמין יותר עץ ושישאר לשנה שאחרי מאשר להתקע בלי עץ יבש בחורף.
-הקפידו שלא לחנוק את הקמין ולתת לו את כמות החמצן הדרושה לבעירה היעילה ביותר ולפליטת עשן הנקייה והשקופה ביותר! תצפתו לעיתים קרובות על הארובה עד שתלמדו את נקודת האיזון הזו.
-הדליקו את הקמין מלמעלה למטה דווקא, עם כמה שיותר הדרגה בין שכבות ההדלקה (יש להכין סטרטרים בכל הגדלים, ומכמה שיותר גדלים – החל מקיסמים דקים ועד שברי עץ בינוניים) בכדי לקבל הדלקה כמה שיותר מהירה שתגיע כמה שיותר מהר מעל 590 מעלות צלזיוס בה תתחיל הבעירה המשנית – ומבלי שלהבות אש יחרכו עצים/גזעים גדולים וייצרו עשן זמן ממושך מבלי שהן מצליחות להדליק אותם.
-הקפידו שהארובה תהיה נקיה. מומלץ לנקות ארובה מדי שנה.
-הקפידו שהארובה בחוץ תהיה מבודדת ושיהיה כובע איכותי ומוגן בקצה הארובה.

כל הכבוד לכם! תודה שהקדשתם את הזמן והגעתם עד כאן! מקווים שהמידע הזה יהיה לכם לעזר ותתחילו בתהליך של שיפור מתמיד בהפעלת קמין העץ שלכם עד שתהיו מקצוענים אמיתיים!

אם אתם רוצים ללמוד עוד על אנרגיות מתחדשות ותפקידם החשוב של קמיני עץ בשמירה על כדור הארץ מפני ההתחממות הגלובלית – למאמר מושקע וסופר מעניין שהכנו, שיעשה לכם הרבה סדר בדברים לחצו כאן>>

מוזמנים להמשיך ולטייל באתר האינטרנט הבוער שלנו ולהתרשם ממאות מוצרים, מאמרים מקצועיים, מתכונים ועוד! וכמובן – מוזמנים בחום לבקר אותנו בסניפים! 🔥🙂

לעמוד הבית – לחצו כאן>>

לקולקציית קמיני העץ שלנו – לחצו כאן>>

לפרטי הסניפים וליצירת קשר – לחצו כאן>>

אולי יעניין אותך עוד